Pojemniki na posiłki doliczane do usługi, od której jest naliczana ulga na PFRON
16.12.2023 18:51
Firma zajmująca się cateringiem może na potrzeby udzielania ulg we wpłatach na Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (PFRON) uwzględniać koszt zakupu jednorazowych opakowań na posiłki. Gdy zaś zajmuje się ozdabianiem kubków i filiżanek, których nie wyprodukowała, to nie może wydatków na nie wliczać do wykonywanej usługi, aby ustalić kwotę obniżenia.
Boże Narodzenie 2023. Jedni wyjeżdżają na święta, inni zamawiają gotowe potrawy – tradycje zmieniają się na naszych oczach
05.12.2023 18:51
Do niedawna firmy cateringowe czekały na Boże Narodzenie licząc przede wszystkim na duże zarobki z obsługi firmowych wigilii i gwiazdkowych przyjęć dla pracowników. Po pandemii, gdy spowszedniało zamawianie jedzenia do domu, rosną obroty branży gastronomicznej z obsługi prywatnych klientów. Zamawianie gotowych potraw na rodzinną Wigilię czy na świąteczny stół w czasie Bożego Narodzenia to już nie fanaberie leniwych czy zmęczonych gospodarzy niemal gotowych świątecznych kolacji, śniadań czy obiadów, ale coraz powszechniejsza praktyka.
Źródło:
www.infor.pl
Catering dla pracowników jako koszt podatkowy
03.11.2023 10:04
Spółka nabywa usługi cateringowe dla swoich pracowników. Posiłki opisane imieniem i nazwiskiem zamawiającego są dowożone bezpośrednio do siedziby spółki i przez nią opłacane. Skorzystanie z tego programu jest dobrowolne. Czy koszty zakupu na rzecz pracowników usług cateringowych będą dla spółki kosztem uzyskania przychodów?
Tagi: Pracownicy, Catering
Źródło:
www.podatki.biz
WARS planuje rozwój gastronomii kolejowej i stacjonarnego cateringu
Głównym celem spółki WARS jest rozwój gastronomii kolejowej w pociągach oraz stacjonarnych usług cateringowych - przekazał PAP Grzegorz Bębenek, główny specjalista ds. Marketingu w spółce.
06.10.2023 7:23
Głównym celem spółki WARS jest rozwój gastronomii kolejowej w pociągach oraz stacjonarnych usług cateringowych - przekazał PAP Grzegorz Bębenek, główny specjalista ds. Marketingu w spółce.
Źródło:
www.bankier.pl
Catering dla pracowników jako koszt podatkowy
22.09.2023 11:03
Spółka nabywa usługi cateringowe dla swoich pracowników. Posiłki opisane imieniem i nazwiskiem zamawiającego są dowożone bezpośrednio do siedziby spółki i przez nią opłacane. Skorzystanie z tego programu jest dobrowolne. Czy koszty zakupu na rzecz pracowników usług cateringowych będą dla spółki kosztem uzyskania przychodów?
Tagi: Pracownicy, Catering
Źródło:
www.podatki.biz
Posiłek dla pracownika sfinansowany przez pracodawcę
23.08.2023 11:02
Spółka nabywa usługi cateringowe dla swoich pracowników. Wydatki z tytułu pokrywa ze środków obrotowych. Skorzystanie z tego programu przysługuje każdemu pracownikowi i jest dobrowolne. Maksymalny limit dla wartości zamówionych w danym miesiącu posiłków został ustalony na poziomie 300 zł miesięcznie. Czy koszty finansowanych posiłków stanowią przychód pracownika i w konsekwencji, czy na spółce ciążą obowiązki płatnika w tym zakresie?
Źródło:
www.podatki.biz
Drogi catering w szkołach. MEiN rozważa zmianę przepisów
„Dostrzegając wagę problemu zróżnicowania ponoszonych przez rodziców kosztów gorącego posiłku dla uczniów w szkołach, Ministerstwo Edukacji i Nauki rozważa możliwość zmiany przepisów prawa oświatowego w tym zakresie†– poinformował resort w odpowiedzi udzielonej Rzecznikowi Praw Obywatelskich.
12.07.2023 18:51
„Dostrzegając wagę problemu zróżnicowania ponoszonych przez rodziców kosztów gorącego posiłku dla uczniów w szkołach, Ministerstwo Edukacji i Nauki rozważa możliwość zmiany przepisów prawa oświatowego w tym zakresie†– poinformował resort w odpowiedzi udzielonej Rzecznikowi Praw Obywatelskich.
Obniżka na PFRON zależna od tego, czy firma pokroiła owoce
04.05.2023 9:51
Przy udzielaniu ulg we wpłatach na Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (PFRON) istotne jest, aby produkcja lub usługa zawierała wkład własny. Dlatego jeśli firma cateringowa kupiła owoce, ale nie zostały one przetworzone, np. na sałatkę, to wtedy taki wydatek nie jest uwzględniany przy obliczaniu kwoty obniżenia.
Catering w kosztach działalności jednoosobowej
23.03.2023 10:01
Ratownik medyczny na jednoosobowej działalności gospodarczej pełni dyżury 12- lub 24-godzinne. Aby mógł mieć możliwość uzyskania przychodu lub mieć możliwość zapewnienia funkcjonowania prowadzonej przez niego działalności musi odżywiać się poprzez formę cateringu, gdzie catering gwarantuje mu, że ma gotowe do spożycia jedzenie bez potrzeby przyrządzania go. Czy przedsiębiorca może zakup cateringu zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu?
Tagi: Catering
Źródło:
www.podatki.biz
Catering w kosztach działalności jednoosobowej
10.02.2023 18:52
Ratownik medyczny na jednoosobowej działalności gospodarczej pełni dyżury 12- lub 24-godzinne. Aby mógł mieć możliwość uzyskania przychodu lub mieć możliwość zapewnienia funkcjonowania prowadzonej przez niego działalności musi odżywiać się poprzez formę cateringu, gdzie catering gwarantuje mu, że ma gotowe do spożycia jedzenie bez potrzeby przyrządzania go. Czy przedsiębiorca może zakup cateringu zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu?
Tagi: Catering
Źródło:
www.podatki.biz
reklama