Produkcja żywności. Znamy koszty środowiskowe i zdrowotne – oraz remedium
Według danych FAO za rok 2023, globalna wartość ukrytych kosztów zdrowotnych i środowiskowych systemów rolno-spożywczych wynosi ok. 12,7 biliona dolarów[1], co daje 35 miliardów dolarów dziennie[2]. To niemal 15 razy […]
06.06.2025 13:09
Według danych FAO za rok 2023, globalna wartość ukrytych kosztów zdrowotnych i środowiskowych systemów rolno-spożywczych wynosi ok. 12,7 biliona dolarów[1], co daje 35 miliardów dolarów dziennie[2]. To niemal 15 razy […]
Tagi: Produkcja
Źródło:
raportcsr.pl
Po 60 latach zamykają fabrykę kultowej musztardy. Pracę straci cała załoga
Po niemal sześciu dekadach działalności, produkcja musztardy Löwensenf w Düsseldorfie zostanie zakończona. Właściciel marki, firma Develey Senf & Feinkost GmbH, zapowiedziała, że zakład zakończy działalność do końca 2025 roku – informuje niemiecki serwis T-online.de.
06.06.2025 9:10

Z okazji Dnia Dziecka, ale nie tylko – zabawki pod lupą UOKIK. Kiedy mówimy o zabawce i kto za nią odpowiada
„Z okazji” Dnia Dziecka Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów opublikował wyniki najnowszej kontroli zleconej Inspekcji Handlowej. Aż jedna czwarta skontrolowanych produktów miała nieprawidłowości formalne, a część z nich mogła realnie zagrażać bezpieczeństwu dzieci. Choć Dzień Dziecka już za nami, to dobry moment, aby pokrótce przypomnieć czym właściwie jest „zabawka” w świetle prawa oraz kto odpowiada za formalności związane z ich sprzedażą.
05.06.2025 18:51

Pracodawcy stawiają na kompetencje przyszłości. Kto nie nadąży, ten wypada z rynku
04.06.2025 14:55
Cyfrowe kompetencje, znajomość AI i umiejętność obsługi nowoczesnych narzędzi, tj. ChatGPT, to dziś kluczowe atuty na rynku pracy. I to nie tylko w branży IT. Inżynieria, sprzedaż i produkcja to obecnie trzy sektory, które najczęściej w ogłoszeniach rekrutacyjnych stawiają na znajomość nowych technologii.
Źródło:
www.pulshr.pl
[06.06.2025] Szkolenie on-line: Jak ustalić koszt wyrobu gotowego? Zasady ewidencji kosztów, ustalenie wartości produkcji w toku i produktów gotowych
30.05.2025 18:53
Koszty towarzyszą działalności gospodarczej nieustannie. Musimy je ponosić, aby uzyskać przychody. Stanowią istotę rachunku kosztów, który tworzony jest w przedsiębiorstwie na potrzeby sprawozdawcze oraz zarządcze. Rachunek kosztów jest procesem identyfikowania, gromadzenia, przetwarzania, prezentowania i interpretowania informacji o kosztach dla dokonywania ocen i decyzji przez użytkowników tych informacji. Jego istotą jest pomiar wartości zużycia zasobów przedsiębiorstwa. Wiedza o rozmiarach ponoszonych kosztów jest wykorzystywana m.in. do tworzenia budżetów, jest podstawą do wyceny produktów, kalkulacji cen, przygotowywania ofert.
DANONE inwestuje w przyszłość pracowników i kompetencje cyfrowe
Dzień Pracownika Przemysłu Spożywczego jest okazją, by zwrócić uwagę na rolę kompetencji i zaangażowania pracowników w rozwoju branży produkcji żywności. W świecie dynamicznych zmian technologicznych, starzejących się kadr i rosnących […]
30.05.2025 11:58
Dzień Pracownika Przemysłu Spożywczego jest okazją, by zwrócić uwagę na rolę kompetencji i zaangażowania pracowników w rozwoju branży produkcji żywności. W świecie dynamicznych zmian technologicznych, starzejących się kadr i rosnących […]
Źródło:
raportcsr.pl
Źle się dzieje w Wielkiej Brytanii. Najgorszy kwiecień dla motoryzacji od dekad
Produkcja samochodów w Wielkiej Brytanii znalazła się na jednym z najniższych poziomów od dekad, co budzi niepokój w branży motoryzacyjnej. Sytuacja ta jest efektem nakładających się czynników gospodarczych, politycznych i strukturalnych. Obecne wyzwania mogą mieć długofalowe skutki zarówno dla producentów, jak i całej gospodarki.
30.05.2025 7:00

Źródło:
www.bankier.pl
[06.06.2025] Szkolenie on-line: Jak ustalić koszt wyrobu gotowego? Zasady ewidencji kosztów, ustalenie wartości produkcji w toku i produktów gotowych
26.05.2025 9:00
Koszty towarzyszą działalności gospodarczej nieustannie. Musimy je ponosić, aby uzyskać przychody. Stanowią istotę rachunku kosztów, który tworzony jest w przedsiębiorstwie na potrzeby sprawozdawcze oraz zarządcze. Rachunek kosztów jest procesem identyfikowania, gromadzenia, przetwarzania, prezentowania i interpretowania informacji o kosztach dla dokonywania ocen i decyzji przez użytkowników tych informacji. Jego istotą jest pomiar wartości zużycia zasobów przedsiębiorstwa. Wiedza o rozmiarach ponoszonych kosztów jest wykorzystywana m.in. do tworzenia budżetów, jest podstawą do wyceny produktów, kalkulacji cen, przygotowywania ofert.
Nie ma czegoś takiego jak praca sezonowa. Pracownicy potrzebni są non stop
23.05.2025 14:45
Sezonowość to nie jeden moment w roku, ale kilka cykli. Przetwórstwo spożywcze zaczyna przygotowania do Wielkanocy już zimą, produkcja bożonarodzeniowa rusza w maju, a logistyka osiąga szczyt w IV kwartale.
Źródło:
www.pulshr.pl
reklama